Home
Elektrobiologie
Praktische Tips Binnenshuis
Veel gestelde vragen
Natuurkundige stellingen in de Elektrobiologie
Hoogspanningslijnen
Magnetische en Elektrische
wisselvelden
Professioneel advies
Richtlijnen Elektromagnetische Velden
Meetwaarden
Statisch Elektrische en Magnetische velden
Radioactiviteit
Belangrijk nieuws
Meningen
Links
Contact
 

Praktische Tips Binnenshuis.

1 Houdt ongeveer een meter afstand van de elektrische wekker. De meeste oudere wekkers . geven op 30 cm. afstand een magnetische veldsterkte van 2000 nT.
2 Trek de stekker uit het waterbed voor het slapen. Op uw lichaam kan men, mits geaard,een spanningzoeker laten branden wanneer de verwarming aangaat.
3 Alle apparaten met een geaarde stekker horen in een geaard stopcontact. Dit voor de aanraakveiligheid en het reduceert de elektrische velden.
4 Bij televisies’s is de in de gebruiksaanwijzing opgegeven kijkafstand een veilige afstand
voor de verschillende soorten velden die ze uitstralen. Staat de tv. in de slaapkamer bij het . voeteneind, ga dan bij het bepalen van de afstand uit van uw voeten.
5 Zie toch maar liever af van een tv. op uw slaapkamer in verband met de statische velden . die de lucht verpesten. Neem anders een tv. met l.c.d. of plasmascherm.
6 Houdt TL’s, spaarlampen, dimmers, halogeenlampen, trafo’s en ook zij-en achterkanten . . van TV’s[aan en in stand-by] op afstand vanwege de magneetvelden.
7 De magnetron lekt altijd straling. Kijk tijdens het gebruik niet door het ruitje, dit is slecht
voor uw ogen. Dragers van bipolaire pacemakers gebruiken de oven niet, het read-contact
kan in ongerede raken.
8 Alle elektrische apparaten met zelfs maar een klein stukje aanraakbaar metaal zouden . geaard moeten zijn. Dit voor de aanraakveiligheid en tegen elektrische velden.
9 Probeer uw woning binnen vochtig te houden, zéker boven de 40% relatieve vochtigheid.
Anders ontstaan er sterke statische en frequentiegebonden elektrische velden.
Droogte werkt namelijk elektrisch isolerend, waardoor de velden niet af kunnen vloeien. Dit geldt vooral bij inrichtingen en aankledingen van kunststoffen.
10 Schuif bij het luchten uw glasgordijn van kunststof opzij, anders komt er alleen een sterk
statisch opgeladen lucht naar binnen en niet de neutrale, frisse lucht die U bedoelde.
11 Bescherm de ongeaarde groepen in de meterkast met een aardlekschakelaar.
12 Laat de verspreidingsweerstand van de aardanode samen met de aardlekschakelaars
regelmatig controleren.
13 Bij een goede elektrische installatie hoort ook een deugdelijke potentiaalvereffening
tussen de zogenaamde sanitaire leidingen zoals; water,gas en verwarmingsleidingen.
14 Alle soorten magneetvelden gaan overal doorheen, ook door dikke betonmuren. Slaap
dus niet direct achter een televisie die in de andere kamer of bij de buren staat.
15 Geef U op voor een woningonderzoek.

Top ^

Let op!

Er zijn nog steeds huishoudelijke apparaten gemaakt vóór 1996 zoals waterkokers, maar ook radio’s en cassetterecorders e.a. die, als ze uitgeschakeld zijn nog steeds stroom blijven gebruiken. Dus dan maar beter de stekker eruit.

Moderne babyfoons[ van na 1996 ] zijn weliswaar beter dan de oude generatie; voor beide geldt; plaats ze op minimaal 1,50 meter afstand en buiten bereik van het kind.
Kan het erbij en steekt ze het in haar mond terwijl het uitzend is er kans op beschadiging door microstraling op wel zeer geringe afstand.

Enkele tips voor een gezonde slaapplaats;

1= Verwijder, voor zover mogelijk, alle stroomverbruikende apparaten uit de slaapkamer;
trek op zijn minst de stekker eruit, want uitschakelen is, vooral bij apparaten met een
transformator, meestal niet voldoende.
2= Let erop dat de onontbeerlijke apparaten en snoeren allen geaard zijn.
Aarding reduceert namelijk de veldgrootte.
3= Zie in de slaapkamer af van TL /-spaarlampen, dimmers, halogeenlampen en
radio /-wekkers in de onmiddellijke omgeving van personen.
4= Zorg voor en goede huisinstallatie met een goede aarding, liefst met aardlekschakelaar.
Een goede installatie geldt ook voor sanitaire leidingen.
Laat dit over aan erkende elektriciens!

Opwarmingseffecten door straling van mobieltjes.

Fabrikanten van mobieltjes moeten de SAR-waarde daarvan bekend maken !
Vanaf 1 Oktober 2001 is door de SENELEC de testmethode voor mobiele telefoons internationaal afgestemd . Deze testmethode is voorgeschreven in de Europese norm : Final Draft – prEN50361. Daarin staat de juiste manier van meten van het uitgestraalde vermogen van een mobieltje in verband met opwarmingseffecten in een menselijk hoofd ; de zogenaamde thermische effecten .

Ging de Europese Commissie tot dan toe uit van een grenswaarde van 2 Watt/ kg. ; heeft zij die in haar Final Draft met een faktor 2,5 verlaagd , zodat dit meer in overeenstemming is met de richtwaarden die door de FCC. in Amerika gehanteerd worden .
Voor de mobiele telefoons in Europa betekend dit , dat het maximaal uitgestraalde vermogen niet boven de 0,8 Watt/ kg. uit mag komen en moeten zij dit kenbaar maken op hun Internet-site’s . Ook moet dit op hun apparaten vermeld worden of op de verpakking en bijsluiter staan .

Om hier structuur in te brengen , heeft het Zweedse TCO-Development { bekend door haar labels voor computerbeeldschermen } op 12 November 2001 de richtlijnen voor mobieltjes ondergebracht onder het mobieltjeslabel :,, TCO ’01 .”

Vanaf Dec .2001 kunnen fabrikanten van mobile telefoons deze naar TCO ’01 laten certificeren , zodat er duidelijkheid voor de consument komt .
Naast dit TCO ‘01- label { voor thermische effecten } , komt er ook een waardering –label voor de technische eigenschappen . Dit betekent , dat er maatstaven zijn voor , hoeveel van het verbruikte vermogen er daadwerkelijk voor de communicatie gebruikt wordt .
Een goed mobieltje gebruikt zijn vermogen zoveel mogelijk voor communicatie . Dit wordt uitgedrukt in een ,, T P C – waarde , waarvan de hoogte belangrijk is .

Deze ,, T P C –waarde is een zinvolle aanvulling op de SAR-waarde van een mobieltje . Vanaf December ’01, zijn de details van de TCP-meetmethode om te komen tot een TCP-norm , beschikbaar . Zie ook www.tcodevelopment.com . Onder development @ tco.se kan men ook een brochure van de richtlijnen bestellen .

Blijft er nog een opmerking over :
De SAR-waarde van 0,8 Watt / kg , is natuurlijk het gevolg van een consensus tussen alle belanghebbenden .
Maar ook daaraan voldoen 90 procent van de GSM 900- en 20 procent van de DCS 1800 –mobieltjes zelfs niet . Laat staan dat ze voldoen aan de SAR-waarde van 0,2 Watt / kg , die de kritische medische wetenschap voorstaat .

Controleer de SAR-waarde van uw mobieltje hier!

Top ^